Дигитален архив: Театър ХХ / ХХI век

Компания „Мабу Майнс“ – САЩ

излъчване: 04.06/19:00 ч. — 07.06/19:00 ч.

Куклен дом

по Хенрик Ибсен

Идея и режисура: Лий Бруър

Адаптация: Лий Бруър и Мод Мичъл

участват:
Мод Мичъл, Марк Повинели, Рикардо Джил, Кристофър Медина, Жанет Жирардо, Маргарет Ланкастър, Хана Критцек, Кийтън Повинели, Джесика Уайнстийн, Нин Ю - пиано

Представяне

„Куклен дом“ на американската театрална компания „Мабу Майнс“ е дръзка и необичайна интерпретация на пиесата на норвежкия драматург Хенрик Ибсен. Написана през 1879 г., тя е сред най-значимите заглавия в модерната драма.

Нора се прибира с коледен подарък за децата. Той е къща за кукли, но толкова голяма, че те могат да играят в нея. Всички мебели и предмети са в съответствие с историческото време и са напълно по мярка на децата, които са едва около метър високи.

Влизат Турвал, д-р Ранк и Крогстад и се оказва, че мъжете са еднакви по ръст с децата. Дали тази къща за кукли не представлява патриархалния свят, в който жената никога не се побира и към който винаги трябва да се напасва? Тук дори говорът напомня на анимационен филм на Дисни и нищо не е истинско освен болката. И Турвал, и Нора са затворени в един изкуствен свят, разигравайки илюзия за доминиращата мъжка сила. И двамата плащат цена: края на любовта.

Още от основаването на базираната в Ню Йорк  театрална компания „Мабу Майнс“ през 1970 г., Лий Бруър се заявява като дързък режисьор, отдаден на експеримента. Неговите многобройни постановки са провокативни, смели и често заредени с остър социален коментар.  От ранните му експерименти като авторските спектакли The Red Horse Animation и B. Beaver Animation до радикални интерпретации на класически текстове в спектакли като „Питър и Уенди“ по „Питър Пан“ от Дж. М. Бари, „Госпъл в Колон“ по „Едип в Колон“ от Софокъл и „Куклен дом“ по едноименната пиеса на Ибсен, постановките му въплъщават неговото ненаситно любопитство и креативност. Той активно работи също в Европа и е първият режисьор, поканен да постави американска пиеса в класическия театър в Париж „Комеди Франсез“, където получава високо признание. Носител е на редица престижни отличия в САЩ и по света, като 13 от неговите представления получават американската театрална награда ОБИ (Оф-Бродуей).

Премиерата на „Куклен дом“ на Лий Бруър и компанията „Мабу Майнс“ е през 2003 г., а през 2008 г. излиза и филмирана версия на спектакъла.

Със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 4 юни, 19:00 ч. до 7 юни, 19:00 ч.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox