Персонажите в „Арлекино, слуга на двама господари“

Арлекино е най-известният персонаж на комедия дел арте. Беден слуга от италианския град Бергамо, той носи пъстър костюм на кръпки, който символизира неговото скромно потекло и игрива природа. На пръв поглед изглежда глуповат, но когато му се отдаде възможност, се превръща в лукав прелъстител. Той подчертава гъвкавите си движения с пръчка, която носи със себе си, наречена баточо.

Бригела е кръчмар, който в миналото е бил слуга в богат дом. Все още носи служебното си бяло палто до коленете. Той е интригант, който се е издигнал от бедността и е жесток към социално по-нисшите от него.

Панталоне е стар, богат, алчен и наивен венециански търговец. Той е бащата на Кларис и най-много се страхува от това да не изгуби социалния си статут. Ходи прегърбен като знак за възрастта му, но и защото си пази кесиите с пари.

Доторе е адвокат и лекар, който обича да използва големи, гръмки думи и често смесва своята собствена версия на латинския език с местения диалект. Синът му Силвио е влюбен в дъщерята на добрият му приятел Панталоне.

Силвио е млад любовник. Той е суетен, носи модни дрехи и нетърпеливо иска да покори дъщерята на Панталоне. Всичко това го кара да изглежда нелеп през по-голямата част от времето, но той също така е добър певец и поет, който е искрено влюбен в Клариче.

Клариче е жизнена и игрива. Дъщерята на богат търговец, която се бунтува срещу плановете на баща ѝ относно нейното бъдеще. Изглежда малко наивна, но всъщност е много хитра и остроумна.

Флориндо е друг любовник. Той обича Беатриче и може да бъде унил и непредсказуем, но е изключително учтив и галантен, когато заговори за възлюбената си. Той е избухлив и упорит персонаж.

Беатриче е жена, която знае какво иска от живота. Облича се като мъж, за да може да се среща с възлюбения си Флориндо, но това довежда до много недоразумения. Облечена като мъж, тя се държи решително, а облечена като жена, се държи като зашеметено влюбено момиче.

Смералдина е прислужничката на Кларис. Тя е уверен персонаж, който казва каквото мисли.  Лукава и бдителна, тя съзнава всичко, което се случва около нея. Подпомага Кларис в авантюрите ѝ и винаги следва собствения си интерес. Без съмнение е правилният човек за Арлекино.

 

По материали от „Пиколо Театро“.

Превод: Пламен Харманджиев

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox