Пиколо Театро – Италия

излъчване: 26.03/19:00 ч. — 29.03/19:00 ч.

Арлекино, слуга на двама господари

от Карло Голдони

режисьор Джорджо Стрелер

постановка Феручио Солери в сътрудничество със Стефано де Лука

сценография Енцио Фригерио костюми Франка Скуаркиапино

осветление Герардо Модика музика Фиоренцо Карпи

пантомима Марисе Флах  сценичен сътрудник Лейла Фтейта

маски Амлето и Донато Сартори

участват:
Феручо Солери, Джорджо Бонджовани, Аннамария Росано, Томасо Минити, Стефано Онофри, Пиа Ланкиоти, Серджо Леоне, Енрико Бонавера, Алесандра Гили, Франческо Кордела, Давиде Гаспаро, Лукия Маринсалта, Фабрицио Марторели

музиканти Джани Бобо, Матео Фагиани, Франческо Мазолени, Келио Реголи, Елисабета Паскуинели

запис от Театро Граси към Пиколо Театро, май 2017

Представяне

Премиерата на постановката „Арлекино, слуга на двама господари“ на Джорджо Стрелер е през 1947 г., когато именитият италиански режисьор основава и „Пиколо Театро“ в Милано. Оттогава до 1997 г. той на няколко пъти я преработва и това се превръща в най-гледаното италианско представление по цял свят, емблема на театъра на Стрелер с над 2 хиляди изигравания в повече от 40 държави, като се представя и до днес в обновена версия на легендарния актьор Феручо Сорели в сътрудничество със Стефано де Лука.

През 2021 г. се отбелязват сто години от рождението на Джорджо Стрелер (1921–1997), считан за най-значимия италиански режисьор на 20. век. Той поставя „Арлекино, слуга на двама господари“, изследвайки изпълнителски техники в италианската театрална форма commedia dell’arte, или комедия на професионалистите, популярна през 15. век като актьорски театър на импровизацията. За неговите изпълнители е била достатъчна една платформа на площада и място за преобличане и реквизит, като всеки се бил специализирал в изиграването на един персонаж от галерия типажи, представящи определени групи от обществото и характери – всеки с определен вид костюм или маска. Най-популярният сред тях е Арлекино – предан и хитър слуга, който непрекъснато попада в заплетени ситуации, от които трябва да се измъкне. Той е в центъра на пиесата на Карло Голдони „Слуга на двама господари“ от 1745 г. Определян за първия голям италиански комедиен драматург след Ренесанса, Голдони пише пиесата специално за известния по онова време актьор на commedia dell’arte Антонио Сачи. В тази майсторска комедия на преден план изпъкват вече не толкова характерите, колкото действието около хитроумен слуга, който проявява изключителна ловкост в тайното служене на двама господари, а те накрая се оказват издирващи се влюбени. И като в истинска комедия тук има сватби, дуели, преобличания, танци, недоразумения и преследвания.

Джорджо Стрелер, наричан от театрали и почитатели „Маестрото“, е сред най-известните и значими режисьори на 20. век. Той е роден в Триест през 1921 г. и завършва театралното училище „Филодраматичи“ в Милано. Прекъсва кариерата си, за да се присъедини към Съпротивителното движение в Италия по време на Втората световна война, след което пребивава в годините до нейния край в Швейцария. Там започва да поставя пиеси на френски, превръщайки театъра в свой дом. След войната Стрелер се завръща в Милано и основава „Пиколо Театро“ (Piccolo Teatro) през 1947 г. заедно с Паоло Граси и Нина Винчи. В продължение на 50 години той е негов художествен директор. През 1987 г. към него основава и Театрално училище. Като режисьор Джорджо Стрелер развива театър, който е едновременно със строга форма, политически ангажиран и отворен за широка публика. Поставил е около 200 пиеси и опери в Италия, Франция, Австрия и други страни. Чехов, Шекспир, Брехт и Голдони са авторите, които са го придружавали по пътя му в театъра от самото начало.

Джорджо Стрелер е от основателите на Съюз на театрите в Европа, учреден през 1990 г., като през 1991 г. негов член става и „Пиколо Театро“. Бил е член на Европейския парламент и сенатор в Италия.

На италиански език със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 26 март, 19:00 ч. до 29 март, 19:00 ч.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox