Дигитален архив: Театър ХХ / ХХI век

Лий Бруър & Боб Телсън – САЩ

излъчване: 28.05/19:00 ч. — 31.05/19:00 ч.

Госпъл в Колон

Сценарий, оригинален текст на песни и режисура: Лий Бруър

Музика, адаптация на песни и музикална режисура: Боб Телсън

участват:
Морган Фрийман, Кларънс Фаунтън & The Five Blind Boys of Alabama , Изабел Монк, Карл Лъмбли, Робърт Ърл Джоунс, Дживета Стийл, Кевин Дейвис, Мартин Джейкокс, Джей Джей Фарли & The Original Soul Strippers, The J D Steele Singers, The Institutional Radio Choir

Представяне

„Госпъл в Колон“ е мюзикъл в стила на афро-американския спиричуъл въз основа на древногръцката трагедия от Софокъл „Едип в Колон“. Трагедията е продължение на „Едип цар“ и проследява страданията на Едип след като узнава, че е убил своя баща, а майка му е негова съпруга. Самоослепил се и прокуден от Тива, с помощта на дъщеря си Антигона той търси място, където да го приемат. Така попада в Колон край Атина.

„Изненадващо е колко органично „Едип в Колон“ може да се представи със средствата на госпъл музиката… Представлението има форма на църковна служба“, пише в-к „Ню Йорк Таймс“ за продукцията на Лий Бруър – водеща фигура в американския експериментален театър от 1970-те насам. Той създава „Госпъл в Колон“ съвместно с композитора Боб Телсън. Те въвеждат ролята на разказвач, изпълнен от чернокож проповедник и от хора на неговата църква, и представят историята за терзанията на Едип като християнска притча. Ролята на Едип се изпълнява от необичаен колективен персонаж в лицето на известната госпъл група „Петте слепи момчета от Алабама“.

Премиерата на „Госпъл в Колон“ е през 1983 г. в рамките на фестивала Next Wave на Бруклинската музикална академия. През 1988 г. той има успешна постановка и на Бродуей, която се нарежда  сред финалистите за наградата „Пулицър“ за театър и е отличена с водещите награди в жанра –  „Тони“ и „Еми“.

Лий Бруър (1937–2021) е американски драматург, режисьор, преподавател и поет. През 1970 г. той  става съосновател на експерименталната театрална компания „Мабу Майнс“ заедно с театралния изследовател Дейвид Уорилоу, композитора Филип Глас, режисьорката Джо Ан Акалайтис и  актрисата Рут Малeчек. Те са вдъхновени от петгодишния си престой в Европа в края на 1960-те години. Там изучават работата на основания от Бертолт Брехт театър „Берлинер ансамбъл“, на артистите от Living Theatre, които по това време работят в Италия, както и физическия тренинг в театралната лаборатория на Йержи Гротовски. През 1970 г. петимата се събират в къщата на Филип Глас в местността Мабу в Нова Скотия, Канада, за да създадат първото си представление Red Horse Animation и така основават своята компания. Тя се кръщава  „Мабу Майнс“ и със своята дейност в Ню Йорк привлича множество артисти и става своеобразна лаборатория за нови идеи и подходи в сценичните изкуства. Продуцирала е над 120 представления и е отличена с над 100 значими награди. Самият Лий Бруър има 13 представления с  наградата ОБИ (Оф-Бродуей). През своята дълга кариера той поставя и преподава по цял свят.

Със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 28 май, 19:00 ч. до 31 май, 19:00 ч.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox