Един цял век Съюз на артистите в България

Илко Ганев / Юбилеи

HOMO LUDENS 24/2021

В настоящата 2021 година Съюзът на артистите в България отбелязва 100-годишнината от своето създаване през 1921 г. Тогава е  регистрирано първото сдружение на театрални деятели у нас под името „Съюз на българките драматични и оперни артисти“.  Още през 30-те години на миналия век се създават и секции на цирковите и кабаретните артисти, хористи, балетисти, като оперните артисти и балетистите по-късно се отделят в друго професионално сдружение. Но през последните три десетилетия се появяват и гилдиите на работещите в дублажа, на музикалните артисти, на артистите, занимаващи се със съвременен танц и пърформанс. Вече цял век, като морален и юридически продължител на това дело, САБ се опитва да развива не само синдикална дейност в подкрепа на всички свои членове, но и да работи активно за утвърждаването на сценичните изкуства, допринасяйки за развитието на културните политики в сектора.

Отбелязването на подобен юбилей е значимо събитие, което предполага определен дълг към историята, както и отговорност към настоящите и бъдещите членове на организацията. Още в края на 2020 г. стартира и първата от поредицата дейности, с които екипът на САБ планира да чества годишнината. През месец октомври 2020 г. с публична премиера беше представен забележителен албум с фотографии на едни от най-ярките български актьори, оставили приживе паметни роли в биографиите си.

Изданието, нееднозначно озаглавено ,,100 лица на театъра“, съдържа близо 500 фотографии на страниците си, сред които и непубликувани досега, от емблематични, представителни за актьорите спектакли, в които те са участвали. След дълъг процес на обсъждане, проучване и подбор за първи път тези материали са събрани на едно място. И тук Съюзът като притежател на най-богатия театрален архив в България се оказа основен източник на информация за амбициозния проект. Разбира се, за да се обогати целият спектър на актьорските превъплъщения, към подбраните фотографии са добавени и материали от архивите на Народния театър „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Театралната работилница „Сфумато“, Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, Драматичния театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-кукления театър „Иван Димов“ – Хасково, Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен, както и от личните архиви на Росен Идеалов, Виолета Славова, Елена Русалиева, Спас Спасов и Емилия Драганова.

Подобен проект може да бъде тълкуван и като своеобразен поклон към тези, които не са вече сред нас, но са оставили трайни отпечатъци в основите на професионалния театър в България.

Разбира се, самите фотографии са запечатали само фрагменти от художествените образи на сцената, запомнящи се със своята дълбочина и въздействие върху публиката. Само частично те дават представа за актьорските стилове, за постановъчните ходове, за сценографските решения и костюми.

А сред личностите по тези страници откриваме сто от най-изявените, сто незабравими и непрежалими творци, които продължават да вдъхновяват чрез своите майсторски постижения на  сцената. Сто лица, които ще останат непроменени от времето.

Следващото голямо предизвикателство, което ще отрази юбилеят, е реализацията на дигиталната платформа ikar.uba.bg, в която ще бъдат интегрирани в таймлайн дизайн всички награди на САБ от първата им поява през 1974 г. насам. Новият поддомейн ще бъде свързан с официалния сайт на организацията, но ще работи като напълно независим раздел и ще съдържа интерактивна информация за над 800 награди в различни категории, които са се присъждали в продължение на 47 години. През всички тези години наградите на САБ и други важни за организацията събития са приоритетно отразявани от Българската национална телевизия. Дългогодишното партньорство между двете страни е повод за реализацията на документален филм с работно заглавие „Един век по-късно“, който ще проследи историята на САБ в три последователни периода. Първият – от създаването през 1921 до 1944 г., вторият – периодът по времето на социализма между 1944 и 1989 г., и третият – след политическите промени – до наши дни. Екипът на БНТ ще съдейства и за предоставянето на ценни архивни кадри, в които са отразени ключовите моменти, свързани със Съюза, а  чрез Държавната агенция „Архиви“ ще допълним филма с още по-стари фотографии и документи, от които зрителите ще обогатят представата си относно историята, мисията и цялостната дейност на организацията. Премиерата на филма се очаква да съвпадне с рождения ден на Съюза през месец ноември 2021 г., защото именно през ноември преди сто години е направена неговата регистрация в съда като юридическа фигура.

Екипът е предвидил още връчването на 100 почетни отличия на дългогодишни свои членове, приятели и съмишленици, които в годините са подкрепяли и допринасяли за развитието на САБ.

Съхраняването на театралната памет е сред основните отговорности на Съюза. В тази връзка организацията ще допълни своя архив от портрети на председатели – голяма част от които изключителни дейци, творци, емблематични за сектора личности. Картинната галерия през 2021 г. ще бъде обогатена с портретите на Любомир Кабакчиев (председател в периода 1970–1986 г.), Ванча Дойчева (1987–1990) и Стефан Илиев (1990–2005).

Разбира се, всяка година Софийският театрален салон и Наградите „ИКАР“ се провеждат под определен надслов, свързан най-вече с актуална тема, представена както във визуалните материали към събитията, така и на сцената по време на официалната церемония по връчването на наградите. Тази година темата ще гравитира основно около настоящия юбилей, отчитайки и най-значимите постижения на творците през изминалия сезон, но и ще даде отпечатък в провеждането на всички паралелни събития, съпътстващи програмата на Салона. Традиционната фотографска изложба, която екипът посвещава на годишнина от рождението на даден актьор или режисьор, ще бъде разположена и достъпна на открито, но този път ще представи ключови моменти от историята на Съюза, сред които пленуми, конгреси, събрания, минали годишнини, творчески събития и чествания и др.

Програмата ще предложи още представяне на биографичната книга на актрисата Цветана Манева (също председател на САБ в периода 1986–1987), както и представянето на проекта на фотографа Стефан Н. Щерев „Съвременен български театър“, в който ще бъдат включени изключителни кадри, съхранили в миг въздействащи сцени от спектакли на  режисьорите Явор Гърдев, Мариус Куркински, Галин Стоев, Александър Морфов, Теди Москов, Камен Донев, Иван Пантелеев, Стоян Радев, Диана Добрева, Бина Харалампиева и др.

Поглед към съвременната българска драматургия ще отправим и с реализацията на проекта Streaming generation, в който дебютиращи актьори ще четат публично пиеси или текстове за сцена на номинирани за „ИКАР“ автори от последните няколко години. Проектът ще бъде ръководен от млади, но утвърдени режисьори, чиято задача ще бъде  да изградят художествен образ на публичните четения. Предвидено е събитията да бъдат стриймвани изцяло в онлайн пространството и впоследствие налични със свободен достъп в официалните социални медийни канали на САБ.

Допълнително още творчески ателиета, работилници за деца и младежи, тематични прожекции и др. събития ще оформят цялостния облик на юбилейната програма на Салона.

В края на годината с реализацията на своеобразен театрализиран концерт с участието на актьори и музиканти ще отбележим подобаващо и самия рожден ден.

Всички събития, които ще очертаят тази значима годишнина ще се проведат с изключителното съдействие на Столичната община и Министерството на културата. Не без значение остава и цялата финансова, логистична и медийна подкрепа, която САБ припознава в своите дългогодишни и съвсем нови партньори.

Края на 2021 г. ще очакваме и като надежда за начало на нов период, нов етап от живота на тази организация, навлизане в нов личен век, за да започне отброяването на бъдещето. А дотогава – Честити сто години, Съюз на артистите в България!

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox