Най-доброто от британския театър на киноекран отново в София

В последния месец на 2023 година фондация „Хомо луденс“ представя съвместно с Дома на киното три открояващи се театрални спектакъла от програмата NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран.

Още на 5 декември от 19:00 ч. зрителите ще могат да се пренесат в театър „Литълтън“ в Лондон със съвременната постановка на знаменитата Шекспирова трагедия „Отело“, в която любов, ревност и измама фатално се преплитат. Британският режисьор Клинт Дайър я поставя за лондонския Национален театър със звезди от сцената и екрана като Джайлс Терера („Хамилтън“), Роузи Макюън („Чужденецът“) и Пол Хилтън („Наследството“), а вестник „Гардиън“ откроява актуалните и нови значения, които режисьорът открива в пиесата.

На 13 декември от 19:00 ч. ни очаква да съпреживеем през киноекрана истински театрален хит – моноспектакълът на неповторимата Фийби Уолър-Бридж, сценаристка на известния сериал „Убивайки Ийв“. Тя излиза на сцената на лондонския Уестенд като актриса и автор на „Флийбег“ – завладяващ разказ за една особена жена, която живее своя си живот и внезапно открива, че вече няма какво да губи. Острото чувство за хумор на Фийби Уолър-Бридж и живото ѝ изпълнение носят на спектакъла под режисурата на Вики Джоунс редица награди и той вдъхновява създаването на едноименния телевизионен сериал на BBC.

На 19 декември отново от 19:00 ч. ще можем да гледаме една рядко поставяна в България пиеса на известния американски драматург Артър Милър – „Лов на вещици“. Британската режисьорка, носителка на наградата „Оливие“ – Линдзи Търнър, която помним от впечатляващата ѝ постановка на „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач, създава силен съвременен спектакъл по своеобразната притча на Артър Милър за властта и злоупотребата с нея. В главните роли – Ерин Дохърти („Короната“), Брендън Коуел („Аватар: Природата на водата“), Фисайо Акинаде (“Heartstopper”) и др.

Всички прожекции са на английски език със субтитри на български. За повече информация и възможност за закупуване на билети: тук (линк към рубриката Театър на киноекран), както и на сайта на Дома на киното.

NT Live е проект на Британския национален театър за прожекции на най-добрите британски постановки в кина по целия свят. Всяко от представленията се снима на живо пред публиката в театралната зала, а камерите са разположени така, че да осигурят на кинозрителите „най-доброто място в салона“.

Прожекцията се осъществяват като част от Платформа „Хомо Луденс“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox