Начало на „Дигитален архив: Театър ХХ / XXI век“

На 26 март стартира новият проект на фондация „Хомо луденс“ „Дигитален архив: театър XX/ XXI“ век. Той предлага свободен достъп до спектакли с историческа стойност на едни от най-значимите фигури в сценичните изкуства през изминаващото столетие. Проектът е продължение в дигитална среда на традиционната рубрика Архив Театър ХХ век на специализираното списание „Homo Ludens”.

Програмата на проекта се състои от общо 6 заглавия, разпръснати в различни месеци. Излъчванията са през уикендите и ще бъдат достъпни от този сайт на територията на страната за 72 часа. Всички спектакли са със субтитри на български език. Те ще бъдат съпроводени с допълнителни материали, разказващи за представяните творци и тяхната работа.

Излъчванията започват на 26 март в 19:00 часа със запис на „Арлекино, слуга на двама господари“ – легендарна постановка на Джорджо Стрелер по пиесата на Карло Голдони на сцената на „Пиколо Театро“ в Милано. Показваме този спектакъл по повод 100-годишнината от рождението на Стрелер, обявен за най-значимия италиански режисьор на 20. век. Записът ще достъпен до 29 март, 19:00 часа.

Между 30 април и 3 май българските зрители ще могат да гледат за първи път запис на историческата постановка на Бертолт Брехт по неговата пиеса „Майка Кураж и нейните деца“, която той поставя през 1949 г. в Дойчес театър,  Берлин, а от 1954 г. тя се играе на сцената на основания от него „Берлинер ансамбъл“, където е и заснета. В ролята на Майка Кураж е голямата актриса Хелене Вайгел.

В програмата ще бъдат представени и други знаменити фигури от световния театър като  Йежи Гротовски, Робърт Уилсън и др. Следете нейното актуализиране на нашия сайт.

 

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox