РАЗГОВОР С ДЕКЛАН ДОНЕЛАН И НИК ОРМЕРОД ЗА ТЯХНАТА ФИЛОСОФИЯ НА ТЕАТЪРА

Деклан Донелан е световноизвестен театрален режисьор, артистичен директор на британската компания Cheek by Jowl заедно със сценографа Ник Ормерод. Двамата я основават през 1981 г. и оттогава тя се е представяла в над 50 страни по света. Печели си името на компания, която поставя на първо място „търсенето на живот в актьорската работа“ и си създава международна репутация за това, че „вдъхва нов живот на класиката в изпълнени с енергия представления“ (в-к „Гардиън“). Шекспир е сред най-поставяните от тях автори. Поставят и френските класици Корней и Расин, а още и А. дьо Мюсе, А. П. Чехов, Ал. Пушкин, Ал. Островски, Калдерон, Софокъл, Лесинг и др. Често сътрудничат с Чеховия фестивал в Русия, с Театър „Пушкин“ в Москва, с Театър „Буф дю Нор“ в Париж и др.

Компанията на Деклан Донелан и Ник Ормерод гостува за първи път в България през 1987 г. със спектакъла „Дванайсета нощ“ от Шекспир, който се играе в София и в Пловдив. След това през 1994 г. в Народния театър е показана тяхната постановка на „Както ви  харесва“ с Ейдриън Лестър.

През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ представят френската постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена през 2007 г. в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. Тогава излиза на български език и книгата на Деклан Донелан „Актьорът и мишената“.

През 2016 г. Деклан Донелан получава наградата „Златен лъв“ на Венецианското биенале за  театър за творчески постижения, а през 2018 г. и Международната театрална награда на името на Станиславски в Русия. Заедно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на британската империя.

www.cheekbyjowl.com

 

Модератори на разговора:

проф. д. изк. Николай Йорданов – театровед, изследовател в Института по изследване на изкуствата към БАН,  преподавател по „Анализ на представлението“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Автор на множество публикации, свързани с историята и теорията на театъра, и на три монографии: „Българската драма: Поглед от периферията на текста“ (2002), „Театрите в България между двете световни войни“ (2004), „Театърът в България 1989 – 2015“ (2016). Член на редколегията на сп. “Homo Ludens”. Директор на фондация „Виа Фест“, организатор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“.

д-р Ангелина Георгиева – театровед, преподавател по „Съвременен танц и пърформанс“ и „Театрална журналистика и интернет“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Главен редактор на „Списание за танц“. Член на редколегията на сп. “Homo Ludens”. Сътрудник на фондация „Виа Фест“.

С превод на български език.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox