РАЗГОВОР С ЖАН-ПИЕР ХАН: ПЪТИЩАТА НА СЪВРЕМЕННИЯ ТЕАТЪР

Разговор с френския театрален критик Жан-Пиер Хан за пътищата на съвременния театър.

Жан-Пиер Хан беше ментор на международен уъркшоп за млади театрални критици, организиран от Международната асоциация на театралните критици съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“ в периода 4–9 юни 2023 във Варна.

Жан-Пиер Хан е журналист, театрален и литературен критик. Той е основател и редактор на списанията Frictions и Théâtres-Écriture, редактор е на Lettres françaises. Редовно сътрудничи на различни френски, испански, южнокорейски и немски издания. Преподавал е в Университет Сорбона-Нувел, Париж III-Сенсие (Институт за театрални изследвания), Париж X-Нантер и в Университет Еври. Бивш председател е на френския синдикат на театралните критици, а понастоящем е заместник-председател на Международната асоциация на театралните критици (IATC) и е директор на нейните семинари за млади критици.

Модератор на разговора:

Венета Дойчева, проф. д-р, е театрален критик, изследовател и преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, където ръководи магистърската специалност „Театрално изкуство“. Автор е на множество критични и теоретични статии и студии в полето на театъра, както и на книгите : „Думи и Еринии“ (2010) и „Въобразената телесност“ (2016), съставител е на антологията на съвременна българска драматургия на френски език “Theatre bulgare d’aujourd’hui” (2007). Член е на редакционния екип на списание “Homo Ludens”.

На френски език с превод на български.

Comments are closed.

WordPress Video Lightbox