Брой 17/2014

HOMO LUDENS 17/2014

Списание за театър

Уважаеми читатели,

Поредният брой на нашето списание предлага мозайка от възгледи, мнения и оценки върху явления от българския и световния театър. Водещ интерес е отношението към документа и документалното в драмата и на сцената. Това е един от фокусите на броя, а свързани с него въпроси отекват и в други от публикуваните материали.

През 2014 г. целият свят ще отбележи 450 години от рождението на Шекспир. Ние фокусираме вниманието си и върху неговото творчество чрез текста на един от най-ерудираните му изследователи Джонатан Бейт.

Наред с други непрежалими загуби през изминалата 2013 г. се разделихме с един от най-значимите театрални режисьори на България, Германия и Европа ­ Димитър Гочев. В едната от рубриките In memoriam поместваме статии за него от Камелия Николова и от Дорте Лена Айлерс (редактор на престижното немско списание Theater der Zeit).

Живеем във време на бурни политически събития и социални протести. За ролята на театъра в ситуация на обществена криза разговаряме с Атанас Атанасов, Теодора Димова, Стоян Радев и Митко Новков в традиционния ни клуб “Хомо Луденс”.

Следвайки другите традиционни за списанието рубрики, ще откриете интервюта с интересни творци, отзиви за спектакли от последния сезон, дискусии, теоретични и исторически анализи за театрални събития, тенденции и процеси. Публикуваме и две български пиеси ­ едната е нова и принадлежи на Боян Папазов, а другата, непубликувана и непоставяна досега, е извадена от личния архив на писателя Иван Радоев (през 2014 г. ще се навършат 20 години от неговата смърт).

Както винаги броят събира в едно книжно тяло имена от историята и съвременността на театралното изкуство, творчески визии и критически рефлексии, за да подчертае богатството от значения и проявления на понятието “театър”.

Приятно четене!

Румяна Николова

Николай Йорданов

WordPress Video Lightbox