Брой 16/2012

HOMO LUDENS 16/2012

Списание за театър

Уважаеми читатели,

Новият брой на нашето списание ви предлага различни гледни точки към театрални явления през отминалата 2012 г. Естествено, погледът се стреми да обхване актуалността, разбирана като доминиращи нагласи и определящи обстоятелства. Затова в рубриката “На фокус” попада една международна конференция, проведена през юни 2012 г. във Варна, на която си дават среща български и чужди театрали, за да дискутират върху въпроса “Срещу какво се бунтува театърът днес?”. Тази конференция бе организирана в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято”, който през 2012 г. чества своя 20-годишен юбилей. Предлагаме ви и специален акцент за неговото присъствие в театралния ни живот през изминалите две десетилетия.

Като своеобразно продължение от миналия брой с интереса му към театъра в Източна Европа след промените е представянето на ситуацията в полския театър след 1989 г. В рубриката “Представяме ви” ще прочетете още и за съвременния южнокорейски театър, както и личните размисли на един нестандартен театрал ­ драматург и танцьор ­ Раймунд Хог.

Продължаваме да търсим най-актуалното и интересното в театъра в български и международен план. Освен съществуващите коментари на силни театрални представления от изминалите месеци, ви предлагаме и аналитичен поглед върху нови феномени в театралния живот, какъвто е например театралният куратор ­ “една професия с неясен профил, цел и бъдеще”.

В рубриката In memoriam отдаваме почит на актьори, които ни напуснаха през последните няколко месеца: Наум Шопов, Коста Цонев, Георги Черкелов, Катя Динева, Велко Кънев, Георги Русев. За тях говорят техни колеги ­ актьори, режисьори и театроведи, събрали се на кръгла маса “В памет на едно поколение”. Докато броят беше под печат тази тъжна серия от загуби продължи и с кончината на Георги Калоянчев, чиято снимка в една от знаменитите му роли успяхме да поместим на последната вътрешна корица.

И още история ­ през 2012 г. целият свят отбеляза 100-годишнината от смъртта на Стриндберг. Затова е проследен пътят на неговата драматургия на българска сцена. А тъй като през настъпилата вече 2013 г. се навършват 80 години от рождението на една друга театрална фигура със световно значение ­ Йежи Гротовски ­ е публикуван текст, който продължава представянето и анализа на неговия лабораторен театър.

В рубриката “Теория” ще се срещнете с разсъждения за границите на режисурата, за природата на живите и фикционалните тела…

Клуб “Homo Ludens” се стреми да представи едно иновативно явление за българската култура ­ прожекциите на живо на премиерите на Кралския национален театър в Лондон. Заедно с дискусията за естетическите и социалните измеренията на хибрида между театър, кино и сателитна телевизия, ще прочетете и кратки отзиви за някои от най-интересните постановки в този проект. Един от текстовете за театър ­ този на Стивън Бересфърд “Последната от Хаусманови”, който бе част от продукциите на Национален театър Лондон на живо (NT Live), публикуваме за пръв път на български език с любезната подкрепа на Британски съвет ­ България.

Както винаги, разбира се, се стремим да ви представим ярки личности на днешния театър, задълбочени критически рефлексии към значими театрални събития, дискусиии с провокативни мнения и оценки.

Приятно четене!

Венета Дойчева

Николай Йорданов

WordPress Video Lightbox