Брой 21/2018

HOMO LUDENS 21/2018

Списание за театър

Уважаеми читатели,

В ръцете си държите новия брой на списание Homo Ludens. Тази книжка се стреми да отрази актуалния театрален живот чрез интервюта със силни творчески личности и чрез рецензии за едни от най-интересните спектакли по театралните сцени. От събитията по света са откроени Европейските театрални награди за 2017, фестивалът „Танц през август“ в Берлин, както и спектакълът на Душан Парижек върху текста на Илия Троянов „Власт и съпротива“ в театъра в град Хановер с участието на Самуел Финци.

За съжаление, през изминалата година се разделихме с наши колеги. В рубриката In memoriam отдаваме почит на режисьора Петър Пашов и на актьорите Илия Раев и Стефан Илиев.

Фокусът на броя е върху две лекции на германския композитор и режисьор Хайнер Гьобелс, който през есента на 2017 г. бе гост на АСТ Фестивала за свободен театър в София. Двата негови текста дават добра представа за възгледите му за театралното представление и за актьорската игра.

Белгийският режисьор Иво ван Хове, който от дълги години  е водеща фигура за известния холандски театър „Тунелгруп” Амстердам, но работещ също в Лондон, Ню Йорк и на други сцени по света, попада в рубриката „Представяме ви“. Той е сред най-значимите имена в съвременния театър.

Около „Вакханки“ на Еврипид са центрирани два преводни текста – единият е на полския театровед Ян Кот, а другият на френския философ и културолог Рене Жирар. Древногръцката трагедия е видяна като вместилище на образи, смисли и интуиции, които са базисни за разбирането на връзките между човешкото и божественото и за ритуалната природа на насилието.

 

Желаем ви приятно четене!

 

                                                                                                          Асен Терзиев

                                                                                                          Николай Йорданов

WordPress Video Lightbox